Itzuli

Euskal Herrian jateko lekuen zerrenda bat

Egilea: Marti Buckley 2024 Uzt 16

Euskal kulturak janaria du ardatz. Europako txoko txiki honetan, Espainiaren eta Frantziaren arteko mugan, jatea denbora-pasa nazionala da, eta ohikoa da jendeak afaltzeko planak egitea bazkaltzen ari diren bitartean. Euskal Herria eta ongi jaten den beste leku batzuk bereizten dituen gauzetako bat da hemen jateko leku desberdin asko daudela. Munduko toki gehienetan etxean edo jatetxe batean jatea aukeratzen da, baina, Euskal Herrian, era askotako lekuak daude janari onaz gozatzeko, konpainia onean. Jatetxeak ez diren arren, leku horiek guztiek eskaintza gastronomiko paregabea eta giro desberdina dute. Euskal Herrian non jan daitekeen jakin nahi baduzu, hemen duzu jateko lekuen zerrenda bat, asebeterik, pozik eta bertakoa bazina bezala utziko zaituena.

Elkarte gastronomikoak

Kontuan hartuta non zauden eta zein hizkuntzatan ari zaren, izen desberdinak dituzte: txokoa, sociedad, elkartea, peña. Elkarte gastronomikoak areto handiak dira, atzealdean sukalde profesionalez hornituak, eta denek funtzio bera dute. Bazkideek lagunak gonbidatu, bazkarirako osagaiak ekarri eta jakiak elkarrekin prestatzen dituzte. Despentsako osagai eta edari guztiak elkarteak jartzen ditu, eta bukaeran kontatu egiten dira, kostaprezioan, talde bakoitzak kontsumitu duenaren arabera ordaintzeko. Elkarte gastronomikoak leku maitagarriak dira lagunekin bazkari bat egin, elkartu eta etxetik kanpo entretenitzeko, eta euskal kulturaren parte dira. Elkarte batera joateko gonbidapena lortzea zaila izan daiteke, baina, lortzen baduzu, aprobetxa ezazu euskal gizartea ezagutzeko leiho berezi hori.

Elkartea. Argazkia: Guía Repsol.
Gaztelubide elkartea. Argazkia: Guía Repsol.
Elkartea. Argazkia: Expo Gourmet Magazine.

Pintxotarako tabernak

Euskal Herriaren bereizgarri bihurtu diren mokadu txikiak dira pintxoak, eta tabernako barran banatuta egoten dira. Askotarikoak izaten dira, eta oso erakargarriak, parekorik gabeak. Tabernak jendearen topaleku dira, eta egunero jende asko ibiltzen da haietan, di-da batean kafea hartu, mokadu bat jan edo ardo kopa baten bila. Euskal Herriko eguneroko bizimoduaren funtsezko parte da barra aurrean zutik jarrita mokadu bat jatea; izan ere, pintxoek eboluzionatu egin dute, eta sukaldaritzako sorkuntza landuak dira gaur egun. Tabernaz taberna ibiltzeko ohiturari txikiteo esaten zaio, eta oso erraza da hori egitea: taberna bat, edari bat, pintxo bat eta hurrengo tabernara. Aprobetxatu euskal kulturaren gune horiek bisitatzeko aukera, eta sukaldarien sorkuntza landuak probatu, lagunekin eta ezezagunekin elkartu eta hitz egin, eta Euskal Herriko pintxotarako tabernetako giroaz gozatu. Munduan dagoen jateko modurik atseginenetako bat dela ikusiko duzu.

Sagardotegiak

Euskal Herrian ohikoa da sagardoa egitea, eta urtarriletik maiatzera bitarte sagardotegiak jendez betetzen dira, mahai korrituetan bazkaltzen edo afaltzen. Herri eta hirien kanpoaldean egoten dira sarritan, eta sagardoa egiten den tokiak izateaz gain, bertako edariarekin primeran uztartzen den janaria ere dastatu daiteke haietan. Menua finkoa da, antzekoa sagardotegi guztietan, eta 2.000 litroko upelen inguruan biltzen dira mahaikideak. Upel horietan, sagardoa hartzitzen eta pausatzen uzten da, botilaratu aurretik. Sagardoak “sagar ardoa” esan nahi du, eta udazkeneko uztako sagarren zuku hartzituarekin egiten da euskal sagardoa. Urte amaieratik hasita, sagardoa dastatzeko prest dago, eta probaketa izeneko dastatze erritu zaharrean dute jatorria sagardotegietako bazkariek eta afariek. Gaur egun, nahi adina sagardo edan dezakete sagardotegira doazenek txorizoarekin, bakailao tortillarekin, bakailao gazituarekin eta txuletarekin batera, eta, ondoren, bertako gazta, irasagarra eta intxaurrak zerbitzatzen dira. Giroa alaia eta adeitsua izaten da, eta askatasun osoz ibil daiteke sagardotegi osoan barrena; horrela, jendeak oso ongi pasatzen du.

Sagardotegi menua. Argazkia: Petritegi.
Alorrenea sagardotegia (Astigarraga, Gipuzkoa).
Txuleta. Argazkia: Petritegi.
Gazta, menbrilloa eta intxaurrak. Argazkia: Petritegi.
Sagardoa´Txotx´. Argazkia: Donostia Turismoa.

Erromeriak, lehiaketak eta jaiak

Euskal Herrian ez dago janaririk gabeko jairik. Horregatik, edozein festatan jateko aukera izaten da nahitaez, dela pintxotarako taberna batean, dela Michelin izarra duen jatetxe batean. Ekitaldi horietan janari tradizionala bizi-bizirik dago, dela sukaldaritza lehiaketa batean batzuk eta besteak elkar gainditzen saiatzen direlako, dela tokiko babarrun mota baten inguruko azoka batean produktua jatorrian dastatzeko aukera ematen dutelako. Santu gehienek badute beren ospakizuna herriren batean, eta, tradizioz, euskaldunak erromerian ateratzen dira kanpoaldeko kapera bateraino, ehunka mahaikide bilduko dituen bazkaria egin aurretik.

Erromeria. Argazkia: Oarsoaldeko Hitza.
Herri bazkaria. Argazkia: Irutxuloko Hitza.
Herri bazkaria. Argazkia: Irutxuloko Hitza.
Herri bazkaria. Argazkia: Irutxuloko Hitza.

Michelin izarra duten otorduak

Euskal Herrian egin beharreko gauzen zerrenda batean ezin dira falta Michelin izarrak. Euskal Herria potentzia da sukaldaritzan, eta munduko gastronomia establezimendurik onenetako batzuk daude bertan –mundu osoan, Michelin izarren biztanleko kontzentraziorik handienetako bat duen lekua da Donostia. Euskal Herriko panorama gastronomikoaren ezaugarri nagusia da euskal sukaldaritza tradizionalaren ikuspegi berritzailea duela, teknika modernoak eta antzinako errezetak uztartuta. Janaria ez ezik, esperientzia gastronomiko bikainak ere eskaintzen dituzte jatetxeek, bai eta Euskal Herriko sukaldaritza ondare aberatsean murgiltzeko aukera ere. Jaki bakoitzak istorio bat kontatzen du eta sukaldariaren sormena eta trebetasuna islatzen ditu. Sukaldaritzako artearen maila handi hori dela eta, nahitaez bisitatu beharreko lekuak dira Michelin izarra duten jatetxeak, jaki onak maite dituen edozeinentzat.

Arzak (Donostia, Gipuzkoa). Argazkia: Lux Magazine.
Txispa jatetxea (Atxondo, Bizkaia).
Arrea! jatetxea (Santa Cruz del Campezo, Araba).

Jatetxe tradizionalak

Euskal Herrian egin beharreko gauzen zerrenda honetako gainerako elementuak exotikoagoak badira ere, edozein bidaiari eskarmentudunek ongi egingo du zenbait jatetxe tradizional sartzen baditu egin beharreko gauzen bere zerrendan. Jatetxeetan jaki tradizionalak zerbitzatzen dituzte. Menu guztiak berdinak direla eman dezake, baina janari tradizionala da jatetxe horietako erregina, eta Bizkaiko erara egindako bakailao eta marmitako bakoitzak bere ukitu edo bertsio propioa du. Desberdintasun sotil horiek sukaldari bakoitzaren ukitu berdingabea eta Euskal Herriko askotariko sukaldaritza ondarea islatzen dituzte, eta, horrela, esperientzia gastronomiko bakoitza aukera on bat da euskal sukaldaritzaren kulturari buruz gehiago ikasteko.

Babarrunak. Argazkia: David Herranz.
Bakailaoa pilpil erara. Argazkia: Carmen Gándara eta Jaime Llamas.
Marmitako. Argazkia: Agefotostock.
Bakailaoa Bilboko erara.
Txuleta. Argazkia: David Herranz.
Intxaursaltsa.
Goxua. Argazkia: Garikoitz Díaz.
Marti Buckley Donostian bizi da. ‘The Book of Pintxos’ (Artisan, 2024) eta ‘Basque Country’ (Artisan, 2018) liburuen egilea da, eta The Telegraph eta National Geographic Traveller hedabideetarako idazten du. www.travelcookeat.com blogaren egilea da.

Euskal sukaldaritzari buruz gehiago jakin nahi duzu? Deskargatu doan liburu hau.

Itzuli

Tags:

Interesatuko zaizkizun beste artikulu batzuk

Musika

Euskal artistak zuzeneko aparraldian

Pop eta rockaren figura historikoetatik hasi eta musikari gazteen belaunaldi apurtzaile eta bikainarekin buka, gero eta talde eta bakarlari gehiagok agortzen dituzte sarrerak areto handietan.